Základné fakty o proteínových tyčinkách

Držať krok s nutričnými potrebami organizmu je neraz ťažkou úlohou, a to predovšetkým pre športovcov alebo inak aktívne žijúcich ľudí. Dosiahnuť stabilný príjem nevyhnutných nutrientov je totižto kľúčové pre podporu základných telesných funkcií. Vyvážený príjem bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálov je najmä otázkou pestrej a vhodne rozloženej stravy prijatej v priebehu dňa. Ako však splniť nutričné ciele v súčasnej hektickej a uponáhľanej dobe? Vhodným riešením môžu byť proteínové tyčinky, ktoré sú praktickým riešením v mnohých životných situáciách. Aj tu však platí základné pravidlo „vytesané“ na každom obale výživových doplnkov, a teda že proteínová tyčinka nie je plnohodnotnou náhradou pestrej a vyváženej celodennej stravy. V tomto článku sa teda pozrieme na benefity a možné nástrahy pri konzumácii tohto druhu tyčiniek. 

Čo vieme o proteínových tyčinkách?

Ich zloženie sa líši v závislosti od značky a taktiež aj od typu konzumenta, ktorému je určená. Dnes už výrobcovia pamätajú aj na vegánov alebo ľudí s rôznymi formami potravinovej intolerancie, najmä na orechy a laktózu. Pri výrobe sa kombinujú rôzne zložky, ako napríklad datle, sušené ovocie, orechy, semená, ovos, quinoa. Pokiaľ ide o zdroje bielkovín, tak producenti proteínových tyčiniek siahajú po jogurtovom prášku, mlieku, kazeíne, srvátke, prípadne po ich rastlinnej náhradách akými sú napríklad sója, hrach, hnedá ryža alebo iné formy rastlinných proteínov.

Proteínové tyčinky sú napokon dobrým zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov ako vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor, vitamín E a vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú uspokojiť denné potreby týchto mikroživín. Neopomenuteľnou zložkou je taktiež vláknina, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho traktu a môže pomôcť zabrániť prejedaniu sa medzi jedlami.

Pokiaľ ide o nutričné hodnoty, tak taká 50-gramová proteínová tyčinka zložená zo srvátkového proteínového izolátu a sušeného vaječného bielku obsahuje zhruba 7,5 g tukov, 5,5 g sacharidov, 6 g vlákniny a úctyhodných 20 g bielkovín. Príjem energie je na úrovni 740 kJ (asi 200 kalórií), čo je zhruba 9 % referenčnej výživovej hodnoty. Naproti tomu taká vegánska verzia tyčinky obsahuje asi len 10 g bielkovín a ďalšie nutričné hodnoty závisia od konkrétneho zloženia; variant založený na sušených datľách a inom sušenom ovocí môže obsahovať až 20 g jednoduchých cukrov.

Možné benefity proteínových tyčiniek

  • Pohodlný zdroj živín: obsah bielkovín a uhľohydrátov robí z proteínových tyčiniek ideálnu voľbu pre občerstvenie pred alebo po tréningu.
  • Môžu pomôcť pri chudnutí: ich konzumáciou sa zvyšuje príjem bielkovín, čo napomáha chudnutiu za predpokladu, že sú proteínové tyčinky kombinované vyváženou stravou a pravidelným cvičením.
  • Náhrada jedla v hektických situáciách: predstavujú plnohodnotnú náhradu jedla, ak je nevyhnutné ho vynechať, najmä raňajky (nepredstavujú ale celodennú náhradu pestrej a vyváženej stravy).
  • Rast svalovej hmoty: zaradenie proteínových tyčiniek do jedálnička podporuje ciele v oblasti rastu svalov a ich regeneráciu po cvičení.
  • Dodávajú telu energiu: energia je palivo na zvládnutie náročných denných aktivít a proteínové tyčinky sú v tomto smere ideálnou voľbou pre doplnenie energie.
  • Zabraňujú návalu hladu: zvýšený obsah bielkovín a vlákniny zmierňuje pocit hladu a posilňuje stav sýtosti.

Nástrahy proteínových tyčiniek

Mnoho proteínových tyčiniek obsahuje veľké množstvo pridaného cukru a nezdravých sladidiel ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, čo môže zvýšiť riziko stukovatenia pečenie, obezity a cukrovky, ak sa konzumuje vo väčších množstvách. V tejto súvislosti sa pri výbere vhodnej proteínovej tyčinky odporúča poctivo čítať zloženie uvedené na obale a uprednostniť tyčinky s prírodnými sladidlami ako sú datle alebo stévia. Odporúča sa zvážiť nutnosť výberu tyčinky s obsahom trstinového cukru alebo medu, ak sú osobné preferencie stravovania nastavené na chudnutie.

Pozornosť tiež treba venovať aj zdrojom tukov. Lacnejšie verzie proteínových tyčiniek obsahujú vysoko spracované rastlinné oleje (najmä palmový, repkový alebo sójový olej). Náročnejší konzumenti z radov vegánov rozhodne siahnu po tyčinke bez palmového oleja, ktorého produkcia je s dôrazom na ochranu prírody nanajvýš sporná. Tieto zdroje tukov nie sú v tyčinkách potrebné, predovšetkým ak je tyčinka koncipovaná na zdravých zdrojoch tukov pochádzajúcich z celých orechov a semien.

Záver

Proteínové tyčinky bez akýchkoľvek pochýb patria do jedálnička zdravo sa stravujúcej dospelej osoby. Dnes je na trhu značné množstvo rôznych variantov proteínových tyčiniek zohľadňujúcich fitness ciele alebo stravovacie preferencie spotrebiteľov. Stačí si len vybrať tú správnu tyčinku a prispieť tak k budovaniu zdravého životného štýlu. 

Proteínové tyčinky je možné zakúpiť aj v internetovom obchode PrimeFit.sk (prejsť do e-shopu).

Úvodný obrázok: freepik.com

Odkazy:
Lauren Panoff, MPH, Rd. Are Protein Bars Good for You? Healthline Media: March 16, 2020. Dostupné online tu.

Kategória: Výživa

Súvisiace príspevky

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK

Vyhľadávanie