

Škorica cejlónska mletá podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, prispieva k rozširovaniu ciev a znižovanie krvného tlaku. Používa sa ako korenie buď v pôvodnej, alebo mletej podobe. Má korenisto sladkastú chuť a príjemnú vôňu, ktorú jej dáva najmä obsiahnutá zlúčenina cinnamaldehyd.
Škorica prehrieva organizmus, stimuluje krvný obeh a tým aj činnosť srdca a dýchanie. Prostredníctvom tepla privádza energiu do tela, dokonca samotná vôňa škorice stimuluje činnosť mozgu.
Je to korenina s vysokým obsahom polyfenolov - chemických zlúčenín, ktoré zodpovedajú za jej charakteristickú farbu. Okrem schopnosti farbenia majú polyfenoly viacero zdraviu prospešných účinkov - pôsobia protizápalovo, zabraňujú rakovinotvorným procesom a chránia obehový systém, srdce a cievy.
Spomedzi všetkých potravín zaujme škorica šieste miesto s najvyššou antioxidačnou schopnosťou. Znamená to, že je úspešná v boji proti nebezpečným voľným radikálom v tele, ktoré vznikajú predovšetkým následkom stresu, znečisteného životného prostredia, nevhodnej stravy či poruchách trávenia.
Máme 2 hlavné typy škorice - Škorica cejlónska a čínska (cassia), ktorá je cenovo dostupnejšia, ale chuťou a arómou sa čínska škorica nedá s cejlónskou porovnať. Okrem toho obsahuje oveľa viac látky zvanej kumarín.
Škorica má vysoký obsah bioaktívnych látok (polyfenoly, flavonoidy, kyselina laurová, kyselina škoricová), ktoré zlepšujú využitie glukózy bunkou a spomaľujú vylučovanie rýchlych, jednoduchých cukrov do krvného obehu. Pravidelné zaradenie škorice do jedálnička môže byť účinnou prevenciou hlavne rakoviny hrubého čreva, ale aj všeobecne karcinogénnych procesov, hlavnú úlohu v tejto prevencii zohráva látka cynnamaldehyd.
Škorica ako korenie sa používa hlavne na prípravu sladkých pokrmov, do najrôznejšieho pečiva a cukrárenských výrobkov alebo pri zaváraní ovocia. Jej drevitá a zároveň sladká chuť sa výborne hodí k mliečnej ryži, koláčom, ovocným knedliam alebo kompótu. Veľmi dobre ladí aj s mnohými druhmi sušeného ovocia. Štipka škoricového prášku navonia čokoládové nápoje aj kávu. Používa sa však aj do mäsitých pokrmov, hlavne v orientálnej a latinskoamerickej kuchyni.
Škorica cejlónska nie je vhodná pre tehotné ženy.
Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Škorica cejlónska (Cinnamomum zeylanicum) mletá BIO 100 %.
NUTRIČNÉ HODNOTY BIO Škorica cejlónska mletá |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
1231 kJ 294 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
3,2 g 0,9 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
37 g 35 g |
- - |
Vláknina |
53 g |
- |
Bielkoviny |
3,5 g |
- |
Soľ |
0,07 g |
- |
* Referenčná výživová hodnota. |