Xantánová guma

#28_024
Wolfberry

Nahrádza funkciu lepku u bezlepkového pečiva. Zlepšuje jeho vlastnosti a predlžuje trvanlivosť.

Hmotnosť
1,40 €
s DPH
Množstvo
Skladom [1-3 prac. dní]

Popis

Xantánová guma, ktorej sa niekedy hovorí aj xantán, alebo E415, je prášok bez chuti a bez zápachu, ktorý sa získava fermentáciou sacharidov za pomoci baktérie Xanthomonas campestris. Vzniknutý polysacharid má molekulovú hmotnosť okolo 200 000 a v prípade xanthanových monomérov sa skladá z glukózy, kyseliny glukurónovej, manózy, esterifikovanej kyseliny octovej a kyseliny pyrohroznovej.

Xantánová guma hydrokoloidných, takže na seba dobre viaže vodu. Tejto jej vlastnosti sa využíva predovšetkým pri náhrade lepku, pretože pomáha zlepšovať vlastnosti cesta vyrobeného z bezlepkových surovín. Pečivo sa zo xantán menej drobí, lepšie drží tvar, ale hlavne vydrží dlhšie vláčnejšie.

Xantán môžete používať ako pri klasickom pečení, tak pri príprave pečiva v domácej pekárni. Pridáva sa zamiešaný do múky a môže sa použiť nielen do kysnutého cesta, ale napríklad aj do lineckého, piškótového, treného, ​​odpaľovaného, ​​alebo lístkového cesta.

Pri príprave bezlepkových výrobkov sa dáva 1 až 2 g xantánovej gumy na 1 kilogram všetkých suchých hmôt použitých pri príprave cesta. Hotové výrobky, a to nielen pre celiatikov, zostávajú zo xantánovej gumy dlhšie krehké, čerstvé a pomalšie vysychajú.

Xantán sa ale dá použiť aj pri príprave dresingov, mäsových štiav a omáčok, pri zaváraní mäsa, domácej výrobe šunky, zmrzliny, alebo dokonca cukroviniek, ktoré budú mať konzistenciu "gumových medvedíkov".

Zloženie:
Xantánová guma (E415) 100 %.

Skladovanie:
Uchovajte na tmavom a suchom mieste.

Detaily produktu
#28_024
8 ďalších produktov v rovnakej kategórii:

Kód:: #28_063

Značka: Wolfberry

BIO Chlorella prášok

Antioxidant obohatený o vitamíny a minerály, obsahuje aj chlorofyl a GFC rastový faktor. Dodáva vitalitu, podporuje imunitu a normálnu činnosť tráviaceho traktu.

Cena 7,50 €
Viac
Skladom [1-3 prac. dní]