

Najnovší článok
Vyhľadávanie
Xantanová guma nahrádza funkciu lepku u bezlepkového pečiva. Zlepšuje jeho vlastnosti, predlžuje trvanlivosť a hlavne vydrží dlhšie vláčnejšie.
Xantanová guma, ktorej sa niekedy hovorí aj xantan, alebo E415, je prášok bez chuti a bez zápachu, ktorý sa získava fermentáciou sacharidov za pomoci baktérie Xanthomonas campestris. Vzniknutý polysacharid má molekulovú hmotnosť okolo 200 000 a v prípade xanthanových monomérov sa skladá z glukózy, kyseliny glukurónovej, manózy, esterifikovanej kyseliny octovej a kyseliny pyrohroznovej.
Xantanová guma hydrokoloidných, takže na seba dobre viaže vodu. Tejto jej vlastnosti sa využíva predovšetkým pri náhrade lepku, pretože pomáha zlepšovať vlastnosti cesta vyrobeného z bezlepkových surovín. Pečivo sa zo xantan menej drobí, lepšie drží tvar, ale hlavne vydrží dlhšie vláčnejšie.
Xantan môžete používať ako pri klasickom pečení, tak pri príprave pečiva v domácej pekárni. Pridáva sa zamiešaný do múky.
Pri príprave bezlepkových výrobkov na 1 kg (všetkých suchých hmôt použitých pri príprave cesta) sa dáva 1 - 2 g xantanovej gumy.
Hotové výrobky zostávajú zo xantanovej gumy dlhšie krehké, čerstvé a pomalšie vysychajú.
Uchovajte na tmavom a suchom mieste.
Xantanová guma (E415) 100 %.
NUTRIČNÉ HODNOTY |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
1317 kJ 320 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
0 g 0 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
77 g 0 g |
- - |
Vláknina |
10 g |
- |
Bielkoviny |
7 g |
- |
Soľ |
3,5 g |
- |
* Referenčná výživová hodnota. Referenčný príjem priemerného dospelého (8400 kJ/2000 kcal). |
Xantanová guma nahrádza funkciu lepku u bezlepkového pečiva. Zlepšuje jeho vlastnosti, predlžuje trvanlivosť a hlavne vydrží dlhšie vláčnejšie.