- Vypredané

Šošovica červená sa nemusí namáčať a rýchlo sa uvarí. Po uvarení sa rozpadá a hodí sa tak predovšetkým na prípravu kaše alebo polievky.
Červená šošovica je zbavená šupky, takže nenadúva ako iné strukoviny. Po uvarení sa vždy rozpadá, je až kašovitá. Nedá sa tomu zabrániť, radšej to využite a urobte z nej napríklad kašu alebo polievku. Keďže nejde o celé semená, červená šošovica nevyklíči. Hovoríme jej síce červená, ale je skôr oranžová, po uvarení dokonca až žltá. Pokiaľ chcete mať šošovicu do červena, varte ju s karí alebo kurkumou.
Červená šošovica pochádza z Turecka a postupne sa rozšírila do celej Ázie a dnes už aj do Európy. U nás je stále známa ako trochu exotická surovina na prípravu jedál. Obľúbená je značne v Indii, kde šošovica na tanieri nahrádza mäso, pretože veľkú časť populácie tvoria vegetariáni. Rastlina plodiaca šošovicu je asi 40 cm vysoká a jej semená nájdeme v strukoch.
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Šošovica červená.
Alergény
Môže obsahovať stopy lepku.
NUTRIČNÉ HODNOTY Šošovica červená rozpolená |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
1319 kJ 314 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
1,5 g 0,3 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
45 g 1,0 g |
- - |
Bielkoviny |
21 g |
- |
Soľ |
0,01 g |
- |
* Referenčná výživová hodnota. Referenčný príjem priemerného dospelého (8400 kJ/2000 kcal). |
Šošovica červená sa nemusí namáčať a rýchlo sa uvarí. Po uvarení sa rozpadá a hodí sa tak predovšetkým na prípravu kaše alebo polievky.