- Vypredané

Ľanové semienko má príjemnú orieškovú chuť, lepšie sa strávi rozomleté a môže slúžiť ako náhrada oleja alebo vajíčka v rôznych pokrmoch.
Ľanové semienko treba riadne rozhrýzť alebo lepšie rozomlieť, aby sa lepšie strávilo. Po rozomletí ho musíte rýchlo konzumovať, inak má tendenciu žltnúť. Celé semienka majú skvelú trvanlivosť. Skladované v izbovej teplote vydržia dokonca jeden rok, v chladničke sa jeho chuť až 3 mesiace vôbec nezmení.
Ľanové semienko sa získava z byliny s názvom ľan siaty. Pestuje sa nielen pre semienka, ale aj pre ľanové vlákno, ktoré sa využíva predovšetkým v textile. Ľan je človeku známy už od staroveku a pochádza z Ázie. Semienka sa tiež často používajú na výrobu oleja. Produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Ľan hnedý.
Alergény
Môže obsahovať stopy lepku.
NUTRIČNÉ HODNOTY Ľan hnedý |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
1927 kJ 461 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
31 g 3,0 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
2,0 g 1,6 g |
- - |
Vláknina |
39 g |
- |
Bielkoviny |
24 g |
- |
Soľ |
0,15 g |
- |
* Referenčná výživová hodnota. Referenčný príjem priemerného dospelého (8400 kJ/2000 kcal). |
Ľanové semienko má príjemnú orieškovú chuť, lepšie sa strávi rozomleté a môže slúžiť ako náhrada oleja alebo vajíčka v rôznych pokrmoch.