

Kešu orechy patria medzi zdravé potraviny. Organizmu dodávajú množstvo vitamínov ako A, B či E, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a bielkovín. Navyše majú jedinečnú maslovú chuť, a preto sú veľmi obľúbené aj v kuchyni. Jednoducho z nich pripravíte lahodnú kešu omáčku alebo nátierku. Rovnako ich oceníte pri príprave raw cukroví či sladkých dezertov. Vďaka vysokému obsahu tukov sa z kešu orechov vyrába aj vynikajúci kešu olej.
Nie je možné v obchodoch kúpiť v škrupinách, pretože vnútro škrupín obsahuje lepkavý olej kardol, ktorý musí byť z orieškov komplikovane, ale starostlivo odstránené. Tento olej sa využíva pri priemyselnej výrobe insekticídov a lakov. Pretože sa jedná o pomerne náročnú procedúru, patria práve tieto orechy na trhu k tým drahším.
Kešu orechy obsahujú menej tuku ako väčšina iných orechov, navyše asi 82 % týchto tukov sú nenasýtené mastné kyseliny. A aby toho nebolo málo, tak z týchto 82 % nenasýtených mastných kyselín patrí k mononenasýtenými. Okrem toho ale v kešu orieškoch nájdete aj pomerne značné množstvo pre organizmus dôležitého draslíka, horčíka alebo fosforu.
Uchovajte na tmavom a suchom mieste.
Kešu jadrá.
Alergény
Môže obsahovať stopy iných orechových plodov a škrupín, sezam a SO2.
NUTRIČNÉ HODNOTY |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
2576 kJ 615 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
47 g 9,1 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
33 g 5,2 g |
- - |
Bielkoviny |
15 g |
- |
Soľ |
0,03 g |
- |
* Referenčná výživová hodnota. |