Vitamín C

Vitamín C (kyselina L-askorbová) patrí do kategórie esenciálnych vitamínov a živín, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť. Je rozpustný vo vode a jeho zdrojom sú rôzne druhy ovocia a zeleniny. Odporúčaná denná dávka je 75 mg v prípade žien a 90 mg v prípade mužov.

PREČO JE VITAMÍN C TAKÝ DÔLEŽITÝ

Vitamín C priaznivo vplýva na zdravie a pozitívne ovplyvňuje rôzne procesy v ľudskom organizme. Medzi najčastejšie benefity však patria:

  • Potenciálne benefity vitamínu C ● pomáha pri produkcii kolagénu ● pôsobí ako antioxidant ● pomáha telu absorbovať železo ● zlepšuje hojenie rán ● prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu ● zlepšuje hladinu glukózy a krvného tlaku ● zmierňuje príznaky alergie ● znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi.

VITAMÍN C A IMUNITA

Všeobecne známym faktom je pozitívny vplyv vitamínu C na imunitu, a preto je často odporúčaným doplnkom v chrípkovom období. Dôvodom sú silné antioxidačné účinky vitamínu C, ktoré dokážu posilniť prirodzenú obranyschopnosť ľudského organizmu a bojovať proti zápalu. Výskumy naznačujú, že konzumácia väčšieho množstva vitamínu C môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi až o 30 %.

Vitamín C navyše podporuje tvorbu kolagénu, ktorý prospieva hojeniu rán, ako aj tvorbu bielych krviniek známych ako lymfocyty a fagocyty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciou.

VITAMÍN C A ŽELEZO

Anémia je nepriaznivý stav (diagnóza) spôsobený poklesom červených krviniek v krvi, ktoré sú nevyhnutné pre prenos kyslíka z pľúc do tkanív a oxidu uhličitého z tkanív do pľúc. Jednou z príčin tohto stavu je tiež nedostatok v príjme železa, ktorým trpia najmä ľudia na bezmäsitej diéte. Bolo dokázané, že príjem 100 mg vitamínu C môže pomôcť zlepšiť vstrebávanie železa z potravy až o 67 %.

VITAMÍN C VO VÝŽIVOVÝCH DOPLNKOCH

Ak je preferovaný príjem vitamínu C z pestrej a vyváženej strany nedostatočný, odporúča sa v takom prípade siahnuť po výživových doplnkoch. Na trhu sú dostupné rôzne varianty, avšak doplnky obohatené o šípkový extrakt sa vyznačujú postupným uvoľňovaním v priebehu niekoľkých hodín, čo zaistí optimálny a vyvážený príjem vitamínu C počas celého dňa.

Produktový obrázok k vitamínu C od značky PrimeFit (obr. 1).

Vitamín C so šípkovým extraktom je možné zakúpiť aj v internetovom obchode PrimeFit.sk (prejsť do e-shopu).

Titulný obrázok: @freepik – www.freepik.com
Obrázok v texte (obr. 1): www.primefit.sk

Ryan Raman, MS, RD. 7 Impressive Ways Vitamin C Benefits Your Body. February 18, 2020. Dostupné online tu.

Joseph Nordqvist. Vitamin C: Why is it important? Medical News Today: January 4, 2021. Dostupné online tu.

Červená krvinka. Wikipedia.org (slovenská verzia). Dostupné online tu.

Štítky: vitamíc C |
Kategória: Zdravie

Súvisiace príspevky

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK

Vyhľadávanie