Škorica a jej výnimočné účinky

Škoricu ako korenie nie je nutné nijako zvlášť predstavovať. Ako užitočná prísada do rôznych jedál a nápojov sa stále teší svojej obľube najmä pre jedinečnú chuť a vôňu. Významnú úlohu zohrávala už v starovekom Egypte ako éterická zložka v procese balzamovania. V stredoveku sa škorica stala symbolom statusu a bola dostupná len pre vyššiu spoločenskú triedu (šľachticov) ako luxusný tovar. Hoci dovoz tohto korenia do Európy bol výsadou arabských obchodníkov, no rastúci dopyt prebudil silný záujem u vtedajších moreplavcov nájsť jeho pôvod a zdroj. Podarilo sa to až okolo roku 1518 portugalským obchodníkom na ostrove Cejlón, dnešnej Srí Lanke. Škorica však svoj status drahej a vzácnej komodity stratila začiatkom 19. storočia, kedy sa začala pestovať aj v iných častiach sveta, predovšetkým však v indonézskych oblastiach ako Jáva, Sumatra a Borneo.1) Dnes sú najväčšími producentmi škorice Indonézia, Čína, Vietnam a Srí Lanka2).

RASTLINNÝ PÔVOD ŠKORICE

Škorica ako ju poznáme v kuchynských podmienkach sa získava zo stoniek škoricovníkov (Cinnamomum). Z týchto vždy zelených stromov s listami oválneho tvaru a bobuľovitým ovocím sa odstránia stonky. Následne sa vyextrahuje vnútorná kôra a odstránia drevnaté časti. Celý proces musí prebehnúť takmer okamžite po získaní stonky, pokým je vnútorná kôra ešte mokrá. Vnútorná kôra v podobe pásikov sa nechá vyschnúť, pričom výsledkom sušenia sú stočené škoricové tyčinky, ktoré sa dodávajú buď v tejto podobe pre dekoratívne účely alebo sa pomelú pre jednoduchšie dochucovanie jedál a nápojov.2), 3)

NIE JE ŠKORICA AKO ŠKORICA (CEYLON VERZUS CASSIA)

Málokto si uvedomuje, že sú dostupné dva hlavné druhy škorice, a to cejlónska (Cinnamomum zeylanicum) a kasia (Cinnamomum cassia). Škorica kasia je produkovaná v južnej Číne, a preto sa nazýva aj čínska škorica. V niektorých poddruhoch je pestovaná v rôznych ďalších krajinách východnej a južnej Ázie. Tyčinky tejto škorice sú hrubšie a drsnejšie, a vyznačujú sa tmavšou hnedočervenou farbou.4) Tento druh škorice je menej kvalitný, čo sa odráža na nižšej cene a širokej dostupnosti v ktoromkoľvek supermarkete.

Cejlónska škorica, častokrát nazývaná aj pravá škorica, je produkovaná na Srí Lanke zo stromov škoricovníka cejlónskeho (Cinnamomum verum). Tieto stromy majú svetlohnedú farbu a stonky s veľmi mäkkými vrstvami, čo zaručuje finálnemu produktu vyššiu kvalitu.4) Vzhľadom na menší výskyt týchto stromov v globálnom meradle je cejlónska škorica v porovnaní s kasiou drahšia a menej dostupnejšia.

Kôra, prášok a sušené kvety škoricovníka cejlonského (obrázok č. 1)

V rámci konfrontácie oboch odrôd škorice možno vyzdvihnúť dva základné rozdiely, a to zloženie éterického oleja a prítomnosť kumarínu. Tak cejlónska škorica, ako aj škorica kasia obsahujú tzv. cinnamaldehyd, čo je organická zlúčenina, ktorá dodáva škorici špecifickú chuť a vôňu. Kasia v obsahu svojho éterického oleja skrýva až 95 % tejto zlúčeniny, čo jej dodáva veľmi silnú a korenistú príchuť. V prípade cejlónskej škorice je tento obsah na úrovni 50 % až 63 %, v dôsledku čoho má jemnejšiu chuť a arómu.4)

Veľmi diskutovateľnou je zvýšená prítomnosť kumarínu v škorici kasia. Kumarín je chemická zlúčenina (toxín) prítomná v mnohých rastlinách. Hoci sa kumarín používa na liečbu niektorých zdravotných príznakov ako nespavosť, zrážanlivosť krvi, opuchy a ekzémy, ale vo zvýšených dávkach pôsobí toxicky na pečeň, spôsobuje bolesti hlavy a poškodzuje pečeň a pľúca. Škorica kasia obsahuje zhruba 1 % kumarínu, zatiaľ čo cejlónska škorica iba 0,004 %, čo je o 250-krát menej. Z tohto dôvodu predstavuje cejlónsky variant škorice ideálnu voľbu z pohľadu vplyvu na zdravie konzumenta.4), 5)

  • Škorica kasia obsahuje až 95 % zlúčeniny zodpovednej za jej silnú a korenistú príchuť, a taktiež 1 % kumarínu.

    Škorica cejlónska obsahuje iba 50 % až 63 % éterickej zlúčeniny, v dôsledku čoho má jemnejšiu chuť a arómu, a taktiež iba 0,004 % zdraviu škodlivého kumarínu.

POZITÍVNE ÚČINKY NA ZDRAVIE

Niektoré pozitívne účinky škorice na zdravie sú dnes skôr nesporné, než spochybniteľné, čo dokazujú mnohé vedecké štúdie. Dostupné zdroje3), 4), ktoré sa opierajú predovšetkým o závery výskumov, uvádzajú tieto najbežnejšie zdravotné benefity škorice:

  1. vysoký obsah antioxidantov (polyfenolov), ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a posilňujú imunitu,
  2. potizápalové vlastnosti (pomáha bojovať s infekciami a opraviť poškodené tkanivá),
  3. znižuje riziko srdcovocievnych chorôb (znížením hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov),
  4. znižuje inzulínovú rezistenciu (príčina metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu),
  5. znižuje hladinu cukru v krvi,
  6. bojuje proti plesňovým a bakteriálnym infekciám (najmä infekcie dýchacích ciest spôsobené plesňami, inhibuje rast baktérií ako listéria a salmonela, a taktiež pomáha eliminovať zápach z úst).
  • ŠKORICA VO VÝSKUMOCH

Nedávne vedecké výskumy, ktoré je potrebné verifikovať ďalšími štúdiami, poukazujú na tieto pozitívne vplyvy škorice pri liečbe niektorých závažných chorôb:

  1. Vodný extrakt zo škorice cejlónskej (C. zeylanicum) inhibuje agregáciu proteínu tau a tvorbu vlákien, čo je charakteristickým znakom Alzheimerovej choroby. Ukazuje sa, že zlúčeniny typické pre škoricu môžu byť prospešné aj pre liečbu tohto neurodegeneratívneho ochorenia alebo môžu viesť dokonca k objaveniu ďalších potenciálnych terapeutických metód.7)

  2. Výskum zverejnený vo vedeckom časopise Neuroimmune Pharmacology demonštruje závery pokusu na myšiach, ktorým bol orálne podávaný prášok škorice. Ten produkoval v krvi a mozgu myší benzoan sodný. Zistilo sa, že škoricový metabolit benzoanu sodného pomáha chrániť neuróny, normalizuje hladinu neurotransmiterov a zlepšuje motorické funkcie, čo predstavuje významné poznatky využiteľné pri liečbe Parkinsonovej choroby. Tieto závery je potrebné vedecky overiť aj u ľudí.8)

  3. Vodný extrakt zo škorice sa osvedčil aj v prípade objavenia nových aktívnych zložiek v škorici, ktoré inhibujú angiogenézu (tvorba krvných ciev v nádoroch). Novší výskum publikovaný v časopise Carcinogenesis teda identifikoval v škorici prírodný inhibítor, ktorý by mohol byť potenciálne užitočný pri prevencií alebo liečbe rakoviny.9)

  4. Ďalšie výskumy uskutočnené v spojitosti so škoricou prinášajú zaujímavé výsledky aj v oblasti možnej liečby infekcie HIV typu 1 (HIV-1). Zlúčeniny prítomné v extrakte škorice totižto blokujú vstup infekcie HIV-1 do cieľových buniek.10) Tieto výsledky potvrdzujú závery skoršieho výskumu z roku 2000, podľa ktorého zo 69 sledovaných druhov rastlín bolo 16 z nich účinných proti HIV-1 a 4 boli účinné súčasne proti HIV-1 a HIV-2, pričom jedným z dvoch najúčinnejších rastlinných extraktov proti HIV-1 a HIV-2 bol práve extrakt zo škorice (konkrétne odroda kasia, Cinnamomum cassia).11)

ZÁVER

Škorica je korenie, ktoré rozhodne nestráca na svojej popularite, a to nielen ako prísada do jedál a nápojov, ale tiež ako nádejný inštrument pri liečbe niektorých závažných civilizačných, neurodegeneratívnych a infekčných chorôb. Z týchto dôvodov by preto nemala chýbať v jedálničku každého zdravo žijúceho človeka, keďže benefity zásadne prevažujú nad potenciálnymi rizikami spojenými predovšetkým so zvýšeným príjmom kumarínu. Obsah kumarínu prijímaného škoricou sa dá pohodlne eliminovať voľbou cejlónskej odrody škorice, ktorá je bežné dostupná aj na slovenskom trhu, ako aj v BIO kvalite v internetovom obchode PrimeFit.sk (prejsť do e-shopu).

Obrázok č. 1: Simon A. Eugster, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons.

1) Mariel Synan. Cinnamon’s Spicy History. History.com: 22. august 2018. Dostupné online tu.

2) Cinnamon. Wikipedia.org (anglická verzia). Dostupné online tu.

3) Joe Leech, MS. 10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon. Healthline Media: July 5, 2018. Dostupné online tu.

4) Joe Leech, MS. Ceylon vs. Cassia — Not All Cinnamon Is Created Equal. Healthline Media: July 15, 2016. Dostupné online tu.

5) Kumarin. Wikipedia.org (česká verzia). Dostupné online tu.

6) Kathryn Watson. What are the benefits of ceylon cinnamon? Medical News Today: April 18, 2017. Dostupné online tu.

7) Peterson DW, George RC, Scaramozzino F, LaPointe NE, Anderson RA, Graves DJ, Lew J. Cinnamon extract inhibits tau aggregation associated with Alzheimer's disease in vitro. J Alzheimers Dis. 2009;17(3):585-97. doi: 10.3233/JAD-2009-1083. PMID: 19433898. Dostupné online tu.

8) Khasnavis S, Pahan K. Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson's disease. J Neuroimmune Pharmacol. 2014 Sep;9(4):569-81. doi: 10.1007/s11481-014-9552-2. Epub 2014 Jun 20. PMID: 24946862; PMCID: PMC4167597. Dostupné online tu.

9) Lu J, Zhang K, Nam S, Anderson RA, Jove R, Wen W. Novel angiogenesis inhibitory activity in cinnamon extract blocks VEGFR2 kinase and downstream signaling. Carcinogenesis. 2010 Mar;31(3):481-8. doi: 10.1093/carcin/bgp292. Epub 2009 Dec 7. PMID: 19969552; PMCID: PMC3105590. Dostupné online tu.

10) Fink RC, Roschek B Jr, Alberte RS. HIV type-1 entry inhibitors with a new mode of action. Antivir Chem Chemother. 2009;19(6):243-55. doi: 10.1177/095632020901900604. PMID: 19641233. Dostupné online tu.

11) Premanathan M, Rajendran S, Ramanathan T, Kathiresan K, Nakashima H, Yamamoto N. A survey of some Indian medicinal plants for anti-human immunodeficiency virus (HIV) activity. Indian J Med Res. 2000 Sep;112:73-7. PMID: 11094851. Dostupné online tu.

Štítky: škorica |
Kategória: Zdravie

Súvisiace príspevky

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK

Vyhľadávanie