Chia semienka

Chia semienka pochádzajú zo šalvie aztéckej (Salvia hispanica) a sú známe už viac ako 5500 rokov. Boli jednou z najdôležitejších zložiek potravy Mayov a Aztékov.1) Aztékovia ich dokonca ponúkali svojim bohom pri náboženských obradoch.2) V súčasnosti sú chia semienka nutrične nabitou plodinou a odporúčanou potravinou pri zdravom stravovaní. Európska komisia zaradila chia semienka na zoznam nových potravín, ktoré nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie a ktoré sa smú bez obmedzenia umiestňovať na spoločný unijný trh, či už samostatne alebo ako zložka iných potravín.3)

NUTRIČNÉ HODNOTY

Chia semienka by sa pre svoje výhody mali konzumovať ako súčasť pestrej a vyváženej stravy. Sú vynikajúcim zdrojom tuku (najmä polynenasýtených mastných kyselín ako kyselina alfa-linolenová a kyselina linolová), bielkovín (hlavne prolamínov), vitamínov skupiny B, minerálovvlákniny. Navyše pre neprítomnosť lepku sú tieto semienka vhodné aj pre celiatikov. Sú najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín a obsahujú tiež kompletnú proteínovú skladbu, resp. všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť. Pokiaľ ide o ďalšie bioaktívne zlúčeniny, chia semienka sú tiež zdrojom antioxidantov, ako sú kyseliny chlorogénové a kávové, ďalej tiež kvercetín (podporuje imunitu proti zápalovým a vírusovým ochoreniam) a kaempferol (antibakteriálne činidlo).2), 4), 5)

  • 28 gramov týchto semienok (140 kalórií), čo sú asi dve polievkové lyžice, vykazuje pôsobivé nutričné hodnoty2), 6):

    vláknina: 11 gramov ● bielkoviny: 4 gramy ● tuky: 9 gramov (z toho 5 gramov omega-3 mastné kyseliny) ● vápnik: 18 % RDI ● mangán: 30 % RDI ● horčík: 30 % RDI ● fosfor: 27 % RDI ● taktiež slušné množstvo zinku, vitamínu B3 (niacín), draslíka, vitamínu B1 (tiamín) a vitamínu B2.

    RDI (Reference Daily Intake) = denný referenčný príjem

FAKTY O BENEFITOCH

Vplyv chia semienok na ľudské zdravie je stále predmetom vedeckých štúdií, avšak už teraz je možné s odkazom na odbornú literatúru poukázať na niektoré významné pozitívne benefity tejto novej potraviny:

  • Potenciálne benefity chia semienok ● nízke množstvo kalórií ● vysoké množstvo antioxidantov pôsobiacich proti voľným radikálom ● vysoký obsah rozpustnej vlákniny a bielkovín pomáhajúcich pri chudnutí ● zvýšená koncentrácia zdravých tukov znižujúcich riziko srdcových a cievnych chorôb ● vysoký obsah minerálov (najmä vápnik) podporuje zdravie kostí ● môžu pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s hypertenziou ● osvedčujú sa pri znižovaní hladiny cukru v krvi ● prispievajú v boji proti chronickému zápalu.6)

Navyše je vedecky dokázané, že ľudia konzumujúci chlieb a iné potravinárske výrobky obohatené o chia semienka, majú po konzumácií týchto produktov nižšiu hodnotu cukru v krvi po jedle (postprandiálnu glykémiu) v porovnaní s jedincami, ktorí konzumujú výrobky bez tejto prísady.7)

POUŽITIE

Chia semienka rýchlo absorbujú vodu, a to až 12-násobok ich vlastnej hmotnosti. Vzhľadom na tieto ich hydrofilné vlastnosti sú použiteľné ako náhrada vajec a tukov. V súčasnosti sa používajú buď celé, mleté, vo forme gélu alebo oleja. Vo väčšine prípadov tvoria zložku iných potravinárskych produktov, ako napríklad raňajkové cereálie, sušienky, koláče, ovocné šťavy, jogurty, pudingy, omáčky, džemy, a podobne.7)

Chia semienka sa servírujú aj ako súčasť zdravých pokrmov (obr. 1).

Chia semienka sa dodávajú spravidla v čiernobielych odrodách a sú prakticky dostupné v každom obchode s potravinami za rozumnú cenu; pre náročnejších konzumentov dokonca aj v BIO kvalite. Keďže chia semienka sú bez výraznej esenciálnej príchute, nepokazia takmer žiadne pripravované jedlo. Je možné ich pridať do raňajkových ovsených vločiek, jogurtov, dresingov, omáčok, koláčov alebo pokojne aj ako zahusťovadlo do smoothies alebo pudingov. Chia semienka je možné aj nakličovať.2)

Chia semienka sa však neodporúča konzumovať bez predchádzajúceho namočenia, inak hrozia tráviace komplikácie v dôsledku ich napučenia v ľudskom organizme a následnej hustej gélovej konzistencie, ktorá môže upchať časť tráviaceho ústrojenstva (napr. pažerák).

Chia semienka je možné zakúpiť aj v internetovom obchode PrimeFit.sk, a to aj v BIO kvalite (prejsť do e-shopu).

Titulný obrázok: @whitebearstudio – www.freepik.com
Obrázok v texte (obr. 1): @whitebearstudio – www.freepik.com

1) Marcinek K, Krejpcio Z. Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2017;68(2):123-129. PMID: 28646829. Dostupné online tu.

2) Článok: „Chia Seeds“. Harvard T.H. Chan. School of Public Health. Dostupné online tu.

3) Zoznam nových potravín (dostupný online tu) v súlade s článkom 6 ods. 1 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/2283 z 25. novembra 2015 o nových potravinách, ktorým sa mení nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011, ktorým sa zrušuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 a nariadenie Komisie (ES) č. 1852/2001, ako aj v súlade s vykonávacím nariadením Komisie (EÚ) 2017/2470 z 20. decembra 2017, ktorým sa zriaďuje únijný zoznam nových potravín v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/2283 o nových potravinách v znení neskoršieho vykonávacieho nariadenia Komisie (EÚ) 2020/24 z 13. januára 2020, ktorým sa povoľuje rozšírenie používania semien šalvie aztéckej (Salvia hispanica) ako novej potraviny a zmena podmienok používania semien šalvie aztéckej (Salvia hispanica) a špecifických požiadaviek na ich označovanie podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/2283 a ktorým sa mení vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2017/2470.

4) Melo D , Machado TB , Oliveira MBPP. Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3068-3089. doi: 10.1039/c9fo00239a. PMID: 31086922. Dostupné online tu.

5) PubChem [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US), National Center for Biotechnology Information; 2004-. PubChem Compound Summary for CID 5280863, Kaempferol; [cited 2021 Sept. 5]. Dostupné online tu.

6) Kris Gunnars, BSc. 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds. Healthline Media: August 8, 2018. Dostupné online tu.

7) Kulczyński B, Kobus-Cisowska J, Taczanowski M, Kmiecik D, Gramza-Michałowska A. The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds-Current State of Knowledge. Nutrients. 2019 May 31;11(6):1242. doi: 10.3390/nu11061242. PMID: 31159190; PMCID: PMC6627181. Dostupné online tu.

Štítky: chia semienka |
Kategória: Zdravie

Súvisiace príspevky

NAJNOVŠÍ ČLÁNOK

Vyhľadávanie