

Kakao sa radí vďaka svojmu širokému spektru minerálov a vitamínov medzi superpotraviny. Pôvodný názov kakaovníka je Theobroma cacao, čo v gréckom preklade znamená pokrm bohov. Odtučnený kakaový prášok je produkt, ktorý vzniká pomletím kakaových bôbov, pri ktorom sa oddelí väčšina tuku, ktorému sa hovorí kakaové maslo. Po usušení takto spracovaných bôbov sa hmota namelie na kakaový prášok. BIO Kakao prášok obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Kakao je vhodné do studených aj teplých jedál alebo nápojov. Kakao obsahuje jednu z najvyšších koncentrácií antioxidantov spomedzi všetkých potravín na svete. Antioxidanty chránia pred vekom súvisiacim zdravotným stavom a chorobami. Blahodarne pôsobí na srdce a cievy. Kakao znižuje krvný tlak, pozitívne vplýva na trávenie, posilňuje imunitu a ovplyvňuje psychickú pohodu.
Kakaovník je vždyzelený strom, ktorý sa podobá jabloni, vyrastá ale do výšky okolo 15 metrov. Jeho pestovanie je pomerne náročné, pretože potrebuje celoročnú teplotu od 20 °C do 35 °C, ale pritom vyžaduje vlhko a tieň. Priemerný zber z jedného stromu je asi 25 plodov, ktoré vážia necelého pol kilogramu. Vnútri týchto plodov je uložených v priemere 30 semien, z ktorých sa vyrába kakao.
Kakaový prášok je vhodný na pečenie aj varenie. Je ľahko rozpustný a výborne ochutí miešané nápoje, mlieko (kakao), čokoládové výrobky, múčniky, torty a buchty.
Skladujte v suchu a tme v uzavretej nádobe pri teplote 15 - 20 °C.
BIO kakaový prášok (10 - 12 % tuku)
Alergény
Bez alergénov.
NUTRIČNÉ HODNOTY BIO Kakao prášok |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
1430 kJ 342 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
11 g 6,5 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
14 g 0 g |
- - |
Vláknina |
45 g |
- |
Bielkoviny |
24 g |
- |
Soľ |
<0,1 g |
- |
Draslík |
4000 mg |
- |
Fosfor |
700 mg |
- |
Horčík |
550 mg |
- |
Železo |
250 mg |
- |
Zinok |
70 mg |
- |
* Referenčná výživová hodnota. Referenčný príjem priemerného dospelého (8400 kJ/2000 kcal). |