

Najnovší článok
Vyhľadávanie
BIO Cejlónska škorica mletá je ideálna na dochutenie obilných kaší, sladkých a ovocných jedál, užitočná prísada do rôznych jedál a nápojov.
Škorica prehrieva organizmus, stimuluje krvný obeh a tým aj činnosť srdca a dýchanie. Prostredníctvom tepla privádza energiu do tela, dokonca samotná vôňa škorice stimuluje činnosť mozgu.
Je to korenina s vysokým obsahom polyfenolov - chemických zlúčenín, ktoré zodpovedajú za jej charakteristickú farbu. Okrem schopnosti farbenia majú polyfenoly viacero zdraviu prospešných účinkov - pôsobia protizápalovo, zabraňujú rakovinotvorným procesom a chránia obehový systém, srdce a cievy.
Spomedzi všetkých potravín zaujme škorica šieste miesto s najvyššou antioxidačnou schopnosťou. Znamená to, že je úspešná v boji proti nebezpečným voľným radikálom v tele, ktoré vznikajú predovšetkým následkom stresu, znečisteného životného prostredia, nevhodnej stravy či poruchách trávenia.
Máme 2 hlavné typy škorice - Škorica cejlónska a čínska (cassia), ktorá je cenovo dostupnejšia, ale chuťou a arómou sa čínska škorica nedá s cejlónskou porovnať. Okrem toho obsahuje oveľa viac látky zvanej kumarín.
Škorica má vysoký obsah bioaktívnych látok (polyfenoly, flavonoidy, kyselina laurová, kyselina škoricová), ktoré zlepšujú využitie glukózy bunkou a spomaľujú vylučovanie rýchlych, jednoduchých cukrov do krvného obehu. Pravidelné zaradenie škorice do jedálnička môže byť účinnou prevenciou hlavne rakoviny hrubého čreva, ale aj všeobecne karcinogénnych procesov, hlavnú úlohu v tejto prevencii zohráva látka cynnamaldehyd.
Na dochutenie obilných kaší, sladkých a ovocných jedál. Pravá aróma škorice je vhodná na prípravu horúcich nápojov (čaje, varené víno či káva). V kozmetike sa používa tiež proti celulitíde a na ošetrujúce zábaly.
Škorica cejlónska nie je vhodná pre tehotné ženy.
Skladujte na suchom mieste. Chráňte pred teplom a priamym slnečným žiarením.
BIO Škorica cejlónska (Cinnamon zeylanicum - verum).
NUTRIČNÉ HODNOTY BIO prášok zo škorice cejlónskej |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
1012 kJ 245 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
1,2 g 0,3 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
28 g 2,2 g |
- - |
Vláknina |
53 g |
- |
Bielkoviny |
4,0 g |
- |
* Referenčná výživová hodnota. Referenčný príjem priemerného dospelého (8400 kJ/2000 kcal). |
BIO Cejlónska škorica mletá je ideálna na dochutenie obilných kaší, sladkých a ovocných jedál, užitočná prísada do rôznych jedál a nápojov.