Celiakia je porucha trávenia, pri ktorej telo nepriaznivo reaguje na lepok. Nadúvanie, podráždenie žalúdka a zvýšenie telesnej hmotnosti, to všetko má na starosti lepok. Ide o
bezlepkové potraviny, ktoré sú vhodné pre ľudí trpiacich celiakiou.
Skvelou náhradou lepku je
xantánová guma. Xantánová guma nahrádza funkciu lepku v bezlepkovom pečive. Zlepšuje jeho vlastnosti, predlžuje trvanlivosť a hlavne vydrží dlhšie vláčnejšie.
Najzdravší spôsob, ako dodržiavať bezlepkovú diétu, je vyhľadať tieto prirodzene bezlepkové skupiny potravín, medzi ktoré patria:
Ovocie
Zelenina
Mliečne produkty
Fazuľa, strukoviny a orechy
Mäso, ryby a morské plody
Nasledujúce obilniny, strukoviny, semená a iné škrobové potraviny sú prirodzene bezlepkové:
Amarant
Arrowroot
Fazuľa
Pohánkové krúpy (tiež známe ako kasha)
Maniok
Chia
Kukurica
Ľan
Bezlepkový ovos
Proso
Orechové múčky
Zemiaky
Quinoa
Ryža
Sorghum
Sója
Tapioka
Teff
Yucca