

Najnovší článok
Vyhľadávanie
Agar používa na dochucovanie, ako stabilizátor aj ako zahusťovací prostriedok pre cukrárske a pekárske výrobky. Je výborný pre mrazené dezerty, rôzne želé, pudingy a pod.
V potravinárstve sa agar používa na dochucovanie, ako stabilizátor aj ako zahusťovací prostriedok pre cukrárske a pekárske výrobky. Je výborný pre mrazené dezerty, rôzne želé, pudingy a pod. Jednu kávovú lyžičku Agaru a 5 - 10 kávových lyžičiek cukru vmiešame do 300 ml vody. Necháme 10 minút napučať a potom 15 minút varíme. Pri výrobe aspikov pridáme namiesto cukru 1/2 kávovej lyžičky soli.
Charakteristika
Agar (inak tiež agar-agar) je prírodný polysacharid s vysokou želírujúcou schopnosťou, ktorý sa vyrába z červených morských rias rodov Floridae a Gelidium. Je priehľadný, bez zápachu a bez chuti. Umožňuje vytvárať tzv. vysoké vrstvy želé, ktoré pri krájaní skvele držia tvar. Výrobky obsahujúce agar sú preto vhodné na domácu prípravu extra vysokej vrstvy želé na torty a zákusky.
Zmiešajte 5 g agaru v 300 ml vody a pridajte 25 – 50 g cukru. Nechajte 10 minút odstáť, potom varte 15 minút.
Skladujte na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred priamym slnečným svetlom a teplom.
Agar-agar (E406 100%). Hustota 900. Agar je polysacharid získaný z morských rias.
NUTRIČNÉ HODNOTY Agar |
||
100 g |
RVH (%)* |
|
Energia |
720 kJ 172 kcal |
- |
Tuky z toho nasýtené mastné kyseliny |
<0,1 g 0 g |
- - |
Sacharidy z toho cukry |
0,4 g 0 g |
- - |
Vláknina |
86 g |
- |
Bielkoviny |
<0,1 g |
- |
Soľ |
0,04 g |
- |
* Referenčná výživová hodnota. Referenčný príjem priemerného dospelého (8400 kJ/2000 kcal). |
Agar používa na dochucovanie, ako stabilizátor aj ako zahusťovací prostriedok pre cukrárske a pekárske výrobky. Je výborný pre mrazené dezerty, rôzne želé, pudingy a pod.